Ana Sayfa

      

  

Yedi Ölümcül Günah ve Erdem

  

Bu dünyada korkunç tek bir şey var,

o da herkesin kendisine göre gerekçesinin olması.

 

~ Jean Renoir ~

          

  

Hepinize Merhaba,

 

Yedi sayısı hayatımızda çok yeri olan, önemli bir sayıdır. Yedi tepenin şehrinde gonca güller bırakır, yedi kıtayı gezmek isteriz. Yerin yedi kat dibine girer, yedi düvele meydan okuruz. Yedi renkli gökkuşağını görünce mest olur, yedi notayla müzik yaparız. Haftanın yedinci gününü sever, dünyanın yedi harikasını merak ederiz. Kâbe'yi yedi kere tavaf eder, şeytanı yedi taşla taşlarız.

 

Bir de yedi erdem ve yedi ölümcül günah vardır ki onları yedi cüceler ya da pis yedili kadar bilmeyiz. Hâlbuki bugünlerde onları bilmeye, yalnızca bilmek değil onları özümsemeye ve yaşamımıza, ilişkilerimize yansıtmaya çok ihtiyacımız var. 

 

Bu erdemlerin ve günahların tanımlanmaları ve prensip olarak dillendirilişleri ortaçağda hıristiyanlık tarafından yapılmış olmakla birlikte insanlığa, insan olmaya dair evrensel değerlerdir ve aynı izleri Mevlâna'nın yedi öğüdünde ve hatta diğer tüm öğütlerinde de buluruz. Aslında bunlar bize yaratılış mitlerinden başlayarak tüm mitolojik hikayelerde anlatılırlar. Yani insanlık bunları semavi dinlerden de önce duymuş ve bilmiştir, ama ne yazık ki hâlâ da duymaya ve bilmeye ihtiyacı vardır.

 

Yedi sayısı aynı zamanda Araba kartımızın sayısıdır ve bu sene dünyamız için Araba kartının teması ön plandadır. Bu temalardan birisi de elbette yedi sayısının sembolizmidir. O nedenle yedi erdem ve yedi ölümcül günahın üzerinden geçmek ve onları hatırlamak bizim için önemlidir. Üstelik bir sonraki yılın kartı olan Adalet kartı bizden yapmadıklarımızın veya yanlış yaptıklarımızın hesabını soracak, bunun için bizi belki de hiç de hoş olmayan durumlara sokacaktır, yani hem dünyasal hem de ilahi adalet devrede olacaktır.

 

Önce bir erdemlere bakalım. Nedir bu yedi erdem? Bu yedi erdem inanç, umut, hayırseverlik, basiret, adalet, ölçülülük ve sebattır. Yedi ölümcül günah ise kibir, haset, hiddet, tembellik, açgözlülük, pisboğazlık ve şehvettir. Ve denir ki her iki grupta da ilk üç sırada yer alanları tanrılar ödüllendirmekte ya da cezalandırmakta asla geç kalmazlar. Ancak burada inanç konusunda bir not düşmek gerekir. Bu inanç Aziz'in kahramana vicdanını geliştirmeyi öğretirken ve yaşamına, varlığına dair anlamı kavramasına yardımcı olurken sahip olabilmesini sağladığı inançtır ve dindar olmaktan çok daha ötedir. Benzer bir notu şehvet için de düşmek ve şehveti yalnızca cinsellik ile ilişkilendirmemek gerekir.

 

Araba kartında kahraman yola çıkar. Dolayısıyla Araba kartı yılında olan bir kişi için o yıl ileriye doğru atılma yılıdır. Ama nereye ve nasıl atıldığına dikkat etmek, dizginlere iyi hâkim olmak ve gemi azıya almamak gerekir. Siyah koşum hayvanı bir yöne, beyaz olan ise başka bir yöne çektiğinde eğer kahraman dizginlere hâkim olamazsa maddi ve manevi oldukça hasarlı bir kazaya sebebiyet vermesi işten bile değildir. Bunun yaşanmaması ve fethedilmek üzere yola çıkılan dünyanın gerçekten fethedilebilmesi için kahraman kendi yedi erdemini ve kendi yedi ölümcül günahını iyi bilmeli ve günahlarını erdemleri ile dengelemelidir. Aksi takdirde fethettiğini sandığı yere bayrak dikmek üzere çıktığında o yere çoktan "Adalet"in kılıcının dikilmiş olduğunu görebilir.

 

Yedi kubbeli hamamlarınız bol, yolunuz açık olsun.

  

© Güneş İlhan, 2 Eylül 2012, İstanbul

Rev. 2 Mayıs 2023

     

         

tarotdergisi@gmail.com

Başa Dön

© 2005-2023, BARIŞ İLHAN YAYINEVİ

Bu sitedeki tüm yazıların yayın hakkı Barış İlhan Yayınevi'ne aittir. İzinsiz hiçbir alıntı yapılamaz ve kopya edilemez.