Ana Sayfa

 

 

   

Asılan'la Yeri Boylamak

 

 

"Kahraman hikâyelerinde yolculuğa çağrı bir kayıp, bir hata, bir incinme, açıklanamayan bir özlem, ya da bir görev duygusu şeklinde biçim alır.

Başımıza bunlardan herhangi birisi geldiğinde bir geçişime çağrılıyoruzdur.

Bu daima bir şeyleri arkamızda bırakacağımız anlamına gelir. Buradaki paradoks kaybın kazanıma giden bir yol oluşudur."

 

~ David Richo ~

      

  

       

  

 

      

Hepinize Merhaba,

 

Sizler Şubat ayı için hangi kartları çektiniz bilmiyorum, ama benim 12 Gece kartlarım Asılan ve Para Kralı, ayın başında çektiğim kartlarım ise Joker ve Kılıç Sekizlisi'ydi.

      

Her fırsatta "tüm kartlarımız güzeldir, kötü kart yoktur, yeter ki onların mesajlarını doğru okuyabilelim," derim ama ben de elbette Asılan kartını çektiğim zaman "Yaşasın!" demiyorum. Çünkü biliyorum ki ben onu, o beni, birbirimizi zorlayacağız ve bu zorlayışta Asılan galip gelirse ben yeri boylayacağım.

 

Yere düşmeden önce, Küçük Arkana'lara göz atacak olursak Para Kralı ve Kılıç Sekizlisi'nin temalarının birbirini tamamladığını söyleyebiliriz. Orada herhangi bir çatışma ve birbirini zorlama görünmüyor. Para Kralı'nı çalışmak ve sebat etmek, Kılıç Sekizlisi'ni ise kendini disipline etmek olarak okuduğumuzda birbirlerinden tam bir "elektrik aldıklarını" ve bir izdivaca çok uygun olduklarını söyleyebiliriz. Ancak bu izdivaç olsa olsa bir mantık evliliği olur(!). Şaka bir yana, her iki kart da benim şu sıra içinde bulunduğum yoğun çalışma temposunda oldukça isabetli bir karşılık bulur.

           

Gelelim Asılan'a...Asılan kendimizi bir çıkmazda bulduğumuz ve aynı adı gibi kendimizi askıya çekilmiş gibi hissettiğimiz bir karttır. William James'in Asılan kartımız için çok uygun düşen,"Tamamlanmamış bir görevin hiç bitmeyen askıda kalışı kadar insanı tüketen bir şey daha yoktur," sözü benim bu ayki iş yükümü ve onun altındaki beni çok güzel bir biçimde tanımlıyor. 

 

Dolayısıyla şimdi çıkışı bulma zamanı. Bu çıkışı bulmak için böyle zamanlarda kişinin önce direnmeyi bırakması ve duruma teslim olması gerekir. Bunun en güzel betimlemesine bu ay seyrettiğim bir filmde rastladım. Will Smith'in "After Earth" isimli filminde oğlu zorlu bir göreve çıkan baba oğluna uzaktan rehberlik ederken, oğlu ne zaman çıkış bulamadığı bir noktaya gelse ona "Diz çök (Take a knee)!" diyordu ve oğlan o zaman bulunduğu noktayı başka bir perspektiften ve daha net görüyor, böylelikle yolunu, yönünü buluyordu. İşte o çöküş, yani duruma teslim oluş bizim Asılan kartımızdı.   

 

 

 

               

 

Asılan'daki bu teslim oluş bizim elimizi kolumuzu bağlayan şeyin ne olduğunu görebilmemizi ve ondan özgürleşmemizi sağlar, ki Kılıç Sekizlisi'ni bu sefer Para Kralı ile değil de Asılan ile birlikte okuyacak olursak, elektrik alan farklı bir izdivaç daha yakalamış oluruz. Çünkü bir diğer ifade olarak Kılıç Sekizlisi bize, her ne kadar elimiz kolumuz bağlı gibi görünse de aslında yol alabilmek için ayaklarımızın özgür olduğunu söyler. 

  

Bu yoruma bir de Joker'i katacak olursak da bu kartın sembolize ettiği "biraz kaosu göze almak, denenmemiş olanı denemek, durumun içerisindeki olasılıkları farketmek ve risk almak," tam da bir çıkış bulmak için kulak verilmeye değer ifadeler olarak anlam bulur. Hele ki bahsi geçen iş yükümün bazı karar mekanizmalarını devreye sokmamı gerektirdiğini belirtecek olursam.

 

Dolayısıyla Asılan kartının beni yere boylatacağı kesin, ama yere çakılır mıyım yoksa süzülür müyüm, tümüyle bana kalmış. Bakarsınız süzülürken "Yaşasın!" derim, hele ki bereketli Para Kralı'nın yapraklarından bir örtü yumuşak iniş için beni bekliyorsa.

 

Sizlerin de kartlarınızdaki iyiyi görebilmeniz dileğiyle, yolunuz açık olsun.

 

Güneş İlhan, 21.02.2015, İstanbul

 

 

    

          

           

Direnmemek evrendeki en büyük gücün anahtarıdır.

 

~ Eckhart Tolle ~

        

tarotdergisi@gmail.com

Başa Dön

© 2005-2021, BARIŞ İLHAN YAYINEVİ

Bu sitedeki tüm yazıların yayın hakkı Barış İlhan Yayınevi'ne aittir. İzinsiz hiçbir alıntı yapılamaz ve kopya edilemez.