Ana Sayfa

 

 

   

Ruh Rehberimiz Denge

 

Kişi onu mutluluğa götürecek olan her şeyi başkalarına değil de,

kendisine dayandırırsa, o zaman mutlu yaşamak için en iyi planı yapmış demektir.

Bu kişi ölçülü, mert ve akıllı kişidir.

 

~ Plato ~

      

  

Temperance (Denge) by Sceith

SceithAilm.deviantart.com

       

 

      

Denge Kahramanın Yolculuğu'nun Yeraltı Dünyasına İniş / Ölüm aşamasının üçlüsünün (XIII Ölüm - XIV Denge - XV Şeytan) ikinci kartıdır.

 

Ölüm’le egonun tanımlamış olduğu sınırlar ortadan kalktığı zaman, ayrılmış olanı doğru karışımda birleştirmek önemlidir. Kart yeraltı dünyasını bilen tanrıça Iris’i simgeler. Yani ruhların rehberini. Bu ruh rehberimize kendimizi açtığımız zaman o bizi bulacaktır. Aslında o her zaman oradadır, ama biz onu gözden kaçırır ve duymayız. Şimdi artık onu duymanın koşulları hazır hale gelmiştir. Tek yapılacak şey kulaklarını ve gözlerini dört açmaktır.

  

Burada artık Asılan'ın "Bir de buradan baksan fena olmaz," dediği noktadan bakarız, nereye nasıl bakacağımızı da bize ruh rehberimiz gösterir. Daha önce geçerli ve bildik olan kriterlere karşın ruh rehberimiz iyi ve kötü, asil ve bayağı, yararlı ve yararsız, hoş ve nahoş arasında ayrım yapmaz. Çünkü olgun bilinç Yaratılış'ta yalnızca iyi ya da yalnızca kötü diye bir şey olmadığını bilir. Belirleyici olan yalnızca doğru orandır. Dolayısıyla burada önemli olan ayrım kararında olmak ile olmamak arasındadır. Dolayısıyla ikileme düştüğü noktada içsel kesinliği doğrultusunda karar verir ve bunun sonuçlarının neler olabileceğini bilir, göze alır. Yani bu bıçak sırtında yürümek gibidir, ama asla kararsızlık değildir. Etik olmak Denge'nin önceliği değildir, çünkü buradaki doğru karışım gölge ve aydınlığın karışımıdır, o nedenle el karanlığa da bulaşacaktır. Ancak ego yeterince güçlü değilse, o zaman verilen karar bizi bir sonraki kart olan Şeytan’ın olumsuz yönüne, yani karanlığa götürür.

 

Denge'de maskeler çıkmış, yeni bir duruş edinilmiştir ama problemler ve deneyimlerle yüzleşilmekte ve bunlarla başetmeyi öğrenirken ki içsel değişim süreci devam etmektedir. Fırtınadan sonraki sükunet gibi, sakin bir zihinle mevcut çelişkiler ve problemler gözden geçirilmekte ve çözülmeye çalışılmaktadır. Hala biraz gerilim vardır, ama en azından telaşşsız bir sükunet hüküm sürmektedir dolayısıyla biz de biraz gevşeyebiliriz.

 

Denge kendisini karşıtlıkları uzlaştırma ve yeni, dinamik bir ahenk biçimi bulma arzusu olarak göstermektedir, ama bu bağlayıcı bir özveri ve kendini kısıtlama yoluyla değil, içgörüyle ve düşündüklerini içselleştirerek uygun çözüme ulaşma şeklindedir. Dolayısıyla yeni edindiğimiz yaklaşımın tıkandığımız noktalarda bizi yeni bir çıkışa götürdüğü durumları ifade eder. Ama bu çıkış Dengenin hedefi değildir, o sadece sürecin bir parçasıdır. Çıkışa daha vardır.

 

Dolayısıyla Denge bize yüzleşmelerimizde kullanacağımız enstrümanı sağlar, ve her türlü duruma duygusal ve agresif yaklaşmak yerine, barışçıl ve sakin bir yolla yaklaşmanın ne kadar güzel ve yapıcı olabileceğini gösterir.

 

Ancak burada fazla rehavete kapılmamak gerekir, aksi takdirde herşeyi anlayabildiğimizi zannederken içsel dürtülerimizi ve onların bizim üzerimizdeki itkilerini gözlemekte ve kavramakta başarısız oluruz, bundan dolayı da söylediklerimiz ve düşündüklerimizle  yaptıklarımız çelişmeye başlar, örneğin başkalarına vaaz verirken kendimiz etik olmayan davranışlar içerisine gireriz ki, bu da Şeytan'ın konusudur.

      

Rehberinizin göstereceği yolda yolunuz açık, sonraki kart olan Şeytan'dan geçişiniz kolay olsun.

 

Güneş İlhan, 01.12.2007, İstanbul

Rev. 22.01.2015

          

      

          

 

Temperance (Denge) - Ancient Tarot of Lombardy

  

           

Hayatı bir şölen sofrası gibi bırakmalı - ne susuz ne de sarhoş olarak. 

   

~ Aristoteles ~

        

tarotdergisi@gmail.com

Başa Dön

© 2005-2018, BARIŞ İLHAN YAYINEVİ

Bu sitedeki tüm yazıların yayın hakkı Barış İlhan Yayınevi'ne aittir. İzinsiz hiçbir alıntı yapılamaz ve kopya edilemez.