Ana Sayfa

Evrende Bir Hata...

   

Mantegna Tarot'su

Güç Kartı

   

 

     

İnsanlar Noel ile Yılbaşı arasında yiyecekleri şeyler konusunda çok endişelenirler, 

ama aslında Yılbaşı ile Noel arasında ne yiyecekleri konusunda endişelenmeleri gerekir.

 

~ Anonim ~

 

  

    

Hepinize Merhaba,

 

Yukarıdaki söz bana çok şey çağrıştırdı, o nedenle sizinle bu ayki konumuza bu söz ile girelim istedim. Tabii biz sözü bu yıl, Bayram ile Yılbaşı olarak değiştireceğiz ve bir başka değişiklik daha olacak, o da yediklerimizi yaptıklarımız olarak değiştirmek.Yani "önümüzdeki Bayram ve Yılbaşı arasında kendimizi ve yakınımızdakileri nasıl mutlu edeceğimize odaklanmaktan daha ziyade Yılbaşı ile Bayram arasında bunu nasıl yapacağımıza odaklanmamız gerekir," diyeceğiz.. 

 

Bayram, Noel ve Yılbaşı gibi dönemler yakınlarımıza ilgi, hoşgörü ve sevgi gösterdiğimiz, ailemizle ve dostlarımızla bir araya geldiğimiz, onlarla içinde bulunduğumuz anı paylaştığımız zamanlar veya tatil yaparak, dinlenerek ve süslenerek kendimize ilgi gösterdiğimiz dönemlerdir. Hele Yılbaşı için buna bir de kendimizle hesaplaşma, yeni kararlar ve yeni umutlar eklenir. Kendimizi ve başkalarını düşünmeyi, kendimize ve etrafımızdakilere ilgi, sevgi ve şefkat göstermeyi bu dönemde yapar, sonra gene günlük uğraşların içinde kaybolur ve bu özel günlerde yaptıklarımızı bir kenara koyarız. Hâlbuki her gün özeldir ve her gün kendimiz ve etrafımızdakiler aynı özene, aynı sevgiye, aynı şefkate ve aynı hoşgörüye ihtiyaç duyarız.

 

Önümüzdeki günleri kutlarken ve yeni yıla girerken içinde bulunduğumuz koşullar bunu daha da önemli kılıyor. Çünkü kutupların keskinleştiği, öfkenin derinleştiği bu zamanda daha fazla dostluğa ve kardeşliğe ihtiyacımız var ve yeni yılda bu gerilim hafiflemeyecek. Hem yaşadığımız olaylar, hem de gökyüzü hareketleri bunu gösteriyor. Bu hareketleri ve tarihteki yansımalarını merak edenler Astrolog Barış İlhan'a ait, aşağıda linklerini verdiğim iki makaleye göz atabilirler.

 

Bildiğim kadarı ile bu konuda genel bir kabul olmamakla birlikte, bir tarot uzmanı içinde bulunulan yılı bir tarot kartının yılı olarak tanımlama ve yorumlama yoluna gitmiş ve bunu yaparken 2008 yılını 8. kartın yılı olarak değerlendirmiş. Önümüzdeki yıl için genel bir kart belirleme bana uygulanabilir geldi, ama o uzmanın belirleme yöntemine katılmıyorum. Ben yılın kartı belirlenirken yılın tüm rakamlarının göz önüne alınması gerektiğini ve bunun da 2009 yılı için 2+0+0+9 = 11 olduğunu düşünüyorum. Ve bunu uyguladığımda da maalesef yukarıda bahsettiğim durum daha da bir tescilleniyor.

 

Bildiğiniz gibi, Waite'in yaptığı değişikliğe rağmen bizim kabulümüze göre 11 Güç kartının sayısı. Demek ki Kader Çarkı dünyaya bir görev yükledi ve dünya Ermiş'le kendini ne kadar bilebildiyse, bu görev için uygulayacağı Güç'ün niteliği de ona göre olacak. Bu temayı daha önce sizinle kısmen "Dünyamızın Acı Eşiği Ne Kadar Yüksek?" başlıklı yazımda paylaşmış ve bu konuda Ermiş'in önemini vurgulamaya çalışmıştım.

 

Güç kartına ve 11 sayısına gelecek olursak, bu sayının sembolizmdeki tanımlamaları arasında, hangi konuda olursa olsun aşırılık, taşkınlık, karışıklık, şiddet ve önyargılı hüküm verme var. Bu sayı potansiyel bir çatışmanın habercisi. Bu aşırılık, bir yenilenme sürecinin başlangıcının olduğu kadar, 10 sayısının yıkılmasının ve çökmesinin, dolayısıyla evrende bir hata oluşmasının (Kader Çarkı'nın bize verdiği görevi kabul etmeyişimizin) da habercisi olabiliyor. "Evren"de bir hata deniyor, çünkü 11 sayısının, sembolü 10 sayısı olan evrenin sütunlarından birinde aşırı büyüme ve dengesizlik anlamına geldiği, bunun da kargaşa, hastalık, kanunların ihlali, uyuşmazlık ve isyan demek olduğu belirtiliyor. Bazı eski Güç kartlarının betimlemelerinde sütunun yer alması da bu açıklamayı destekliyor. Aşırı büyüme ise bize kibri anımsatıyor ki, kibir de Güç kartının teması kapsamındadır.

 

Bir başka deyişle, içsel doğamızı, içsel inisiyatifimizi ve içsel çatışmamızı simgeleyen Güç kartını evrenle ve kendimizle uzlaştırıp uyumlaştıramadığımız, onu bir yaşam gücüne, kibrimizi de tevazuya  dönüştüremediğimiz takdirde deneyimleyeceğimiz şey onun yıkım gücü olacaktır. Hâlbuki 11 sayısının bir başka sembolizmi var ki, o da doğurganlığın, dolayısıyla kadının sembolü olduğu ve yaşamın yenilenişini, yaşam gücünün aktarılışını simgelediğidir. Bu da bizim son zamanlardaki sık sık Ana Tanrıça'yı vurgulayışımızı anlamlı kılar.

 

Hepimizin yeni yıla gücümüzü toplayarak girmemiz ve onu yeni yılda yaşam gücüne dönüştürebilmemiz dileğiyle.

  

Yolunuz açık olsun,

 

© Güneş İlhan, Aralık 2008, İstanbul

Rev. 07.05.2013

 

 

Hayatta Kalma Mücadelesine Doğru - Barış İlhan, 2008

 

Eşitlik, Özgürlük ve Kardeşlik - Barış İlhan, 2008

 

  

               

    

tarotdergisi@gmail.com

 

Başa Dön

 

© 2005-2013, BARIŞ İLHAN YAYINEVİ

Bu sitedeki tüm yazıların yayın hakkı Barış İlhan Yayınevi'ne aittir. İzinsiz hiçbir alıntı yapılamaz ve kopya edilemez.

   

Site Meter