Ana Sayfa | |
Tarot Kartları
|
|
Bir Tarot destesi 78 karttan oluşmaktadır. Bu kartlar iki ana gruba ayrılır. Büyük Arkana ve Küçük Arkana. Büyük Arkana'da 22 kart bulunur. Her birinin üzerinde isimleri ve romen rakamı ile sayıları (0=Joker'den XXI=Dünya'ya kadar) yazılıdır. Bu kartların üzerinde bize eski mitlerden ve hikâyelerden tanıdık gelen resimler vardır.
Kalan 56 kart ise Küçük Arkana kartlarıdır ve dört seriye bölünmüşlerdir: Değnekler, Kılıçlar, Kupalar ve Paralar. Küçük Arkana bugünkü oyun kağıtlarının atasıdır ama bir farkla; oyun kağıtlarında herbir seride 13 adet kart yer alırken Küçük Arkana'da bu sayı 14'tür. Küçük Arkana serileri ile oyun kağıtlarının serilerinin karşılıkları şöyledir: Değnekler = Sinekler, Kılıçlar = Maçalar, Kupalar = Kupalar, Paralar = Karolar.
Küçük Arkana'nın herbir serisinde bulunan 14 kartın 10 tanesi numaralı kart ( As= birden ona kadar), kalan 4 tanesi ise Saray Kartları'dır (Prens, Şövalye Kraliçe ve Kral). As hariç numaralı kartların üzerinde romen rakamları ile sayıları, As ile Saray Kartları'nın üzerinde ise isimleri yazmaktadır. Ayrıca Küçük Arkana serilerinin üzerlerindeki resimlerde As ile Saray Kartları'nda birer adet, diğer kartlarda ise kartın sayısına eşit miktarda çizilmiş, o seriye ait sembol yer almaktadır.
|
|
Büyük Arkana
Tarot ile ilgilenmiş olanların bildiği gibi Büyük Arkana bugünlerde bir çok yazı ve kitapta sıkça görmeye başladığımız ve özellikle mitolojik imgelerle anlatılan "Kahramanın Yolculuğu". Kahraman denince şöyle bir geri durmamıza neden olan bu "kahraman" kimdir? Genellikle kahramanlık tarzı nitelendirmeleri kendimize pek yakıştırmayız, ama yanıt çok basit: ben, sen, o, biz, siz, onlar. Biz sıradan insanlar nasıl kahraman olabiliriz ki diyebilirsiniz, ama gerçek böyle değil. Dahası biz kahraman olmayız, biz kahraman olarak doğarız. Hatta bu serüven daha biz doğmadan başlar. Her birimiz zaten kahraman olduğumuza göre asıl mesele bu yolu ve yolculuğu nasıl katettiğimizdir. Eğer istersek Tarot da bize bu yolculukta rehberlik eder.
Büyük Arkana için tıklayın.
|
Küçük Arkana
Büyük Arkana'yı Kahramanın Yolculuğu diye tanımlayınca Küçük Arkana için de bu yolculuğun yapıldığı yola döşenmiş olan taşlar diyebiliriz. Bu taşların hangisine bastığımız, hangisine takıldığımız ya da hangisinin üzerinden atladığımız önemlidir. Çünkü detayları onlar belirlerler ve biz onları göz ardı etmemeliyiz.
Küçük Arkana serileri için aşağıya tıklayın.
|
“Kahramanın
Yolculuğu"nun temel motifi bir konumu/kimliği bırakmak ve bizi içsel
olarak daha zengin ve daha olgun bir konuma götürecek olan yaşam kaynağını
bulmaktır. Bu
yolculuk için “Bu herkesin geçirmesi gereken temel bir psikolojik dönüşümdür”
demektedir Joseph Campbell. Bir diğer dediği şey ise “İnsan ancak ölümü
yaşamın karşıtı olarak değil de yaşamın bir yönü olarak kabul ettiği
zaman yaşamı koşulsuz olarak kabul etmeyi deneyimleyebilir.”
İşte bu hepimizin geçirmesi gereken dönüşümü ve kabul etmemiz gereken ölüm sürecini anlatan yolculuk, Tarot’nun 22 adet Büyük Arkana kartı ile simgelenir ve anlatılır. Her kart belirli bir psikolojik duruma ve dürtüye karşılık gelir ve bunlara dışsal koşullar eşlik eder. Her kartın desteklediği ve uyardığı temalar vardır ve bu faktörler her zaman aşikar bir şekilde ortada değildir. Dolayısıyla yapmamız gereken seçimler olur ve kimi zaman içsel ihtiyaçlarımız ve dürtülerimiz dış dünyamızla ve dış dünyadaki kimliğimizle çelişir. Böylesine bir dürtü hissedildiği zaman ulaşılabilir yeni hedefler amaçlanmalıdır. Çünkü bunlar göz ardı edilse bile bu dürtüler tamamen baskılanamazlar. Joker bunları tutup tekrar yüzeye çıkarana kadar bilinçdışımıza sığınırlar. Bu dürtüler bilincimizle benliğimizi bütünleyebilmemiz için bilinçdışımızın bize müttefik olarak gönderdiği yardımcılardır. Bu müttefikle birlikte yol almak onun bize ne öğreteceğini ve ne göstereceğini öğrenebilmek için anlamlıdır. Ancak kartlar bizim bu dürtülere vereceğimiz yanıtın gizemini barındırmazlar. Yalnızca var olan geniş potansiyeli ifade ederler, hem yapıcı hem de yıkıcı.Yanıtın gizemi bizdedir ve yaptığımız seçimlerle onu gün yüzüne biz çıkartırız.
Bu kartlar yolu anlatıyor olmakla birlikte daimi bir gelişim sürecinde mutlaka her kartı tek tek katedeceğiz diye bir kaide yoktur. Bazı kartları atlayabilir, bazen geri dönebilir, bazen de daire içinde daire çizebiliriz. Ama ana düzen arka planda aktif olmaya devam eder. Yaşamımızda her yeni temayla birlikte bu yolculuğu defalarca yineleriz. Bir yolculukta Dünya kartına ulaştığımızda yaşama karşı yeni tavrımızla yeni dinamikler devreye girer ve bu yeni dinamiklerle yolculuğa tekrar başlarız. Bu yolculuk, dediğimiz gibi doğum ve ölüm arasındaki yolculuktur ve fiziksel beden olarak baktığımızda ölümle sona erer, ama enerji beden olarak evrende bu yolculuk devam eder, ki öyle olmasa arketipler, mitoloji ve kolektif bilinçdışı nasıl varlığını sürdürebilir. Kahramanın Yolculuğu ve Büyük Arkana
|
|
Güneş İlhan, 2005, İstanbul |
|
© 2005-2021, BARIŞ İLHAN YAYINEVİ Bu sitedeki tüm yazıların yayın hakkı Barış İlhan Yayınevi'ne aittir. İzinsiz hiçbir alıntı yapılamaz ve kopya edilemez.
|